Innovatie: Het in kaart brengen van klachten bij patiënten met een myeloproliferatieve aandoening, middels een score assessment form (MPN-SAF).
Achtergrond: myeloproliferatieve aandoeningen (MPN) zijn zeldzaam. Ongeveer 200 van de 1.000.000 mensen hebben een MPN in Nederland. De ziekte en tevens de behandeling brengt veel klachten met zich mee wat niet altijd aan de buitenkant te zien is. Dit kan in kaart worden gebracht middels een MPN-SAF. Het heeft een hoge impact op de fysieke en psychosociale gezondheidstoestand van patiënten. Deze symptomen moeten worden erkend en worden behandeld. De verpleegkundig specialist in opleiding hematologie kan hierbij een belangrijke rol spelen in het bespreken van deze klachten.
Doel: alle regieverpleegkundigen passen de MPN-SAF toe binnen de hematologie, zodat een eenduidige werkwijze ontstaat en inzicht komt voor zowel patiënt als behandelaar wat betreft zijn of haar klachten. Hierdoor kan de patiënt de behandeling krijgen die beter aansluit op de bijwerkingen van de ziekte en medicatie waarbij de kwaliteit van leven voor de MPN-patiënt wordt geoptimaliseerd.
Een kwalitatief en praktijkgerichte innovatie waarbij het implementatiemodel volgens Wensing en Grol (2017) is gebruikt.
Voorafgaand aan de innovatie werd de MPN-SAF niet gebruikt door de regieverpleegkundigen, na deze innovatie gebruikt de regieverpleegkundige de MPN-SAF bij recent gediagnosticeerde MPN patiënten.
Resultaten praktijk:
MPN-SAF voorafgaand aan poli ingevuld.
Zorgverlener sluit gemakkelijker aan.
Dieper ingaan op klachten tijdens consult.
Grafiek kunnen laten zien tijdens poli bezoek, klachteninzicht, patiënten voelen zich meer begrepen
Kort en bondig instrument
Door de innovatie is meer bekendheid en bekwaamheid gerealiseerd omtrent het inzetten van de MPN-SAF. Na diagnose wordt een 0-meting uitgevoerd waardoor voorafgaand gekeken wordt, welke symptomen al aanwezig zijn. De pilotfase was te kort om te kunnen laten zien dat bijwerkingen wel of niet effectief zijn behandeld. De belangrijkste aanbeveling is dat de innovatie ziekenhuis breed zal worden doorgevoerd. Daarbij zal scholing moeten worden gegeven voor kennisbehoud en structuur. Met evaluaties moet gezorgd worden voor blijvend effectief gebruik en daarmee verbetering van de kwaliteit.